Meny
Menyval
 • Kraftwerk 3D(DE)

  Plus Plus
 • Efter sina framgångsrika och världsomspännande 3D-turnéer, intar elektropionjärerna Kraftwerk Storsjöyran 2018.Med en mix av musik och art performance är Kraftwerks 3-D konsert ett riktigt 
  "Gesamtkunstwerk- totalkonstverk"

 • Kraftwerk bildades 1970 av Ralf Hütter och Florian Schneider.  Tillsammans startade de  Kling Klang Studio i Düsseldorf, Tyskland
  där de skapade och producerade alla Kraftwerks album.

  I mitten av 70-talet nådde de internationell ryktbarhet för sin revolutionerande elektroniska ljudbild i kombination med robotteknik och andra teknologiska innovationer.
  Med sina visioner om framtiden har Kraftwerk kommit att skapa soundtracket för 2000-talets digitala tidsålder.

  Deras kompositioner, med sin innovativa teknik, syntetiska röster och datoriserade rytmer har varit en stor källa till inspiration för  alla typer av genrer över hela världen: från elektro, hiphop till techno och synthpop.

  Kraftwerk – Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert och Falk Grieffenhagen – illustrerar genom sina liveframträdanden en tilltro till både människa och maskin.

  Utifrån hela sin skivkatalog gav man 2012 en 3-D-konsert på Museum of Modern Art i New York 2012 och därmed har Kraftwerk slutit cirkeln och gått tillbaka till sitt ursprung och Düsseldorfs konstnärliga scen under sena 60-tal.
  3-D konserterna på Museum of Mothern Art följdes därefter upp på Tate Modern Turbin (London), Akasaka Blitz (Tokyo), Opera House (Sydney), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Fondation Lois Vuitton (Parsi), Neue National Galerie (Berlin) och Guggenheim Museum (Bilbao).

  2014 tilldelades Ralf Hütter och hans tidigare partner ”Grammy Lifetime Achievement Award och januari 2018
  vann Kraftwerk en Grammy för ” Best dance/electronic album, för deras  ”3-D The Catalogue”.

 • minus
  • Wolfmother(AUS)

   Plus Plus
 • Hårdrock i världsklass när Wolfmother kommer till Yran

 • Wolfmother bildades år 2000, men det var först 2005 i med det självbetitlade debutalbumet som trion fick sitt riktiga genombrott. Och vilket genombrott sedan, de blev snabbt haussade samtidigt som deras musik var befriande otrendig. ”Som om White Stripes växt upp på vischan och vid sidan av obligatoriska Led Zeppelin snöat in på Mountain och Blue Cheer”, som en kritiker beskrev gruppen.

  Drygt ett decennium efter debuten och flera medlemsbyten senare är det i grunden samma recept som Wolfmother bygger sin musik på. 70-talskostymen, de svängiga riffen och – framför allt – Andrew Stockdales charmnasala sång. Även om gruppen på senaste albumet, Victorious från 2016, låter lite större och mindre larmiga, går det inte att missta sig på att det handlar om Wolfmother

  Under åren har Wolfmother byggt upp en stor fanbase världen runt och uppträtt på de allra största festivalerna, som Coachella och Lollapalooza. När Led Zeppelin skulle väljas in i Music Hall of Fame bad de Wolfmother vara deras personliga gäster och framföra ”Communication Breakdown”.

 • minus
  • Thåström

   Plus Plus
 • Vad imponerar mest med Thåström? Att han har en bakgrund i två av landets största band, Ebba Grön och Imperiet? Att han lyckades toppa det arvet med en ännu mer framgångsrik solokarriär?

 • Nej, det som får Pimme att alltjämt ohotat inta positionen som Sveriges största rockstjärna är att han 40 år in i karriären gör sin bästa musik idag. Albumet Centralmassivet från förra året är ett mäktigt, tungt och vackert verk som tar andan ur lyssnaren.

  Albumet gick direkt in på försäljningslistans förstaplats och belönades med en Grammis. Turnén som följde albumsläppet var också ett stort styrkebesked med 100 000 sålda biljetter under en omfattande turné som bland annat innehöll hela sex utsålda Cirkus i Stockholm. Kritikerkåren mottog turnén minst lika väl som albumet och delade till konserterna uteslutande ut fyror och femmor i betyg på hela turnén.

  Förbered er på att stiga in i Thåströms universum när Stortorget förflyttas till den värld som bor i låtar som Beväpna dig med vingar, Fanfanfan och Alla vill till himmelen.

   

 • minus
  • Jill Johnson & Vänner

   Plus Plus
 • Jill Johnson är spännande och överraskande på samma gång – precis som livet självt. Vissa kallar henne landets största och mest mångfacetterade artist.

 • En sångerska med oerhört bred musikalisk bakgrund som utforskat allt från pop och rock till country genom åren. Under vintern har valt att visa ytterligare en sida av sig själv när hon dragit ut på jätteturnén ”That´s life”, ackompanjerad av storband, luftakrobatik, nycirkusartister och en tekniskt mycket avancerad scenlösning.

  Jill har även utsetts till Årets Programledare för sin serie ”Jills Veranda” i SVT, där hon under tre säsonger tagit med kända svenska artister till Nashville för att utforska countryns historia.

   

 • minus
  • The Vaccines(UK)

   Plus Plus
 • Londonbaserade The Vaccines slog igenom 2011 med hitsingeln "Post Break-Up Sex". En omedelbar popdänga med självhäftande melodier omöjlig att värja sig emot.

 • Bandnamnet till trots stod det direkt klart att det inte finns något sätt att vaccinera sig mot deras smittsamma indierock. Debutalbumet var det årets mest sålda i England och succén har inte avtagit sedan dess. Relationen till Sverige har från start varit stark och så sent som i fjol gjorde The Vaccines en succéspelning på Popaganda i Stockholm. 30 mars släpps deras fjärde album Combat Sports. Så det är ett högaktuellt band som kommer att välta Badhusparken i sommar!

 • minus
  • Hov1

   Plus Plus
 • Hov1 har på kort tid blivit en av landets mest uppmärksammade grupper, vilket inte minst bekräftades det när de vann prestigefyllda priserna Guldmicken och Årets Grupp vid P3 Guldgalan.

 • De fick sitt stora genombrott förra sommaren och fyra låtar som samtliga sålde platina. Alla låtar från debutalbumet klättrade till Topp 50 på Spotify samma dag som skivan släpptes. Samtidigt som albumet även blev etta på Itunes. Hov1 är den första svenska debutanten att lyckades med detta.

  Hov1 är aktuella med nya singeln ”Heartbreak” som släpptes förra veckan.
  Låten finns här: https://open.spotify.com/track/31sABsCSmzVIQzzDYFy4SE?si=aE5sLlUjQIiFESdXgr2_1Q

 • minus
  • Jazzkatten i Vattudalen

   Plus Plus
 • – en hyllning till Beppe Wolgers med Ebbot Lundberg, Rebecka Törnqvist, Jakob Hellman, Ebba Forsberg, Ulf Stureson, Amanda Werne och Camilla Wolgers.
  Foto: Jan Andersson

 • Beppe Wolgers texter svängde. Hans coola ord förde in en känsla av storstad, jazz och neonskyltar i det svenska folkhemmet. Men han hade också starka band till landsbygden. I synnerhet till Jämtland. 1968 förvärvar familjen Wolgers hem­mane­t Bränn­­gården på Öhn i Ströms Vattu­­­­dal i norra­ Jämtland. Det blir en milstolpe i Beppes liv. Under 20 år betraktar han Vattudalen som känslomässig bas i tillvaron. Mellan 1969 och 1983 publicerar han fyra diktsamlingar med jämtländska motiv och den älskade barnfilmen Dunderklumpen utspelar sig det magiska landskapet.

  I en tid då det pratas mycket om splittringen mellan stad och land är denna oväntade vändning i Wolgers tillvaro ett fint exempel. Den mesta urbana av urbana artister, ur-stockholmaren med hjärtat ständigt bankande i amerikansk jazztakt blev också skogens, vattendragens och bergens uttolkare. Hans fortsatta livsverk, och den plats det upptar i svensk kulturhistoria är ett kvitto på det ena inte behöver utesluta det andra, utan tvärtom bidra med perspektiv som stärker och fördjupar varandra.

  På Storsjöyran 2018 ska Beppe Wolgers hyllas i sitt älskade Jämtland. Eftersom festivalens fokus är musik blir det hans textskrivande till låtar som tar fokus i hans omfattande gärning. En rad av artister som på ett eller annat sätt, uppenbart eller inte, verkar i Wolgers anda framför låtar med texter han skrivit.

  Jakob Hellman och Rebecka Törnqvist har båda tidigare tolkat Beppe Wolgers, på Olle Adolphson-hyllningen Dubbeltrubbel respektive i duett med Svante Thureson. Ebba Forsberg hör med sina Dylan- och Cohen-album till våra främsta uttolkare av stora textförfattare. Amanda Werne har med sitt Slowgold tagit 60- och 70-talets klassiska svenskspråkiga låtskrivande in i samtiden. Ulf Sturesons hela verk befinner sig i samma spänningsfält mellan staden och landet som Beppe ofta rörde sig i. Ebbot Lundberg är närmast en inkarnation av såväl Beppes fysiska pondus och karisma som hans kombination av allvar och humor.

  Som en röd tråd genom föreställningen kommer Beppes dotter Camilla Wolgers att läsa sin fars Jämtlandsdikter och ge sammanhangen till de låttexter som framförs – vilka han skrev för och varför.

  Såväl artisternas tolkningar som uppläsningen av dikter ackompanjeras av en jazzkvartett bestående av Markus Ernehed, Erik Edlund, Svante Söderqvist och Jocke Simonsson.

  Storsjöyran vill hylla en man som inte såg stad och land som oförenliga organ utan som en och samma kropp. Men framför allt ska vi hylla svänget, friheten, humor och skönheten i hans musik. Det svänger, katten!

  Storsjöyran har de senaste åren specialproducerat en rad föreställningar under festivalen, de senaste åren till exempel hyllningar till Kjell Höglund och Barbro Hörberg. Jazzkatten i Vattudalen har stöd från Statens Kulturråd  & Region Jämtland Härjedalen Kultur

 • minus
  • Blues Pills

   Plus Plus
 • Blues Pills är en svensk-amerikansk-fransk (!) kvartett, som frontas av sångerskan Elin Larsson med rötter i Östersund.

 • Med en  magisk blandning av soul, blues, psykedelia och rock’n’roll har de fått rockfans att vallfärda till spelningar världen över. De har gjort succé på festivaler som Desertfest, Roadburn, Hellfest, Rock am Ring och Rock im Park. Den självbetitlade debutskivan släpptes sommaren 2014 och hamnade högt på flera albumlistor i flera länder, bland annat Tyskland. 2016 släpptes andra albumet, Lady in Gold, och i sommar kan Elin för första gången visa upp Blues Pills på hemmaplan på Yran i Östersund!

 • minus
  • Lamix

   Plus Plus
 • Lamix gjorde sitt intåg på hiphop-scenen år 2015 med låten ”Si Ingenting” – en remix av norska rapparen Kamelens låt med samma titel. Lamix version av låten uppmärksammades stort då den fick mer spridning än originalet. Med sommarens stora hit ”Hey Baby” skrev han in sig som en självklar del av framtidens hiphopscen; något han fick kvitto på genom att utses till Framtidens Artist vid P3 Guldgalan 2018.

 • minus
  • Maxida Märak

   Plus Plus
 • Maxida Märak blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Texterna är ofta politiska. Nyskapande hiphop, där Sápmi alltid är normen.

 • Maxida Märak har den senaste tiden gjort sig ett namn för en bred publik genom sin medverkan i såväl Jills Veranda som pausunderhållning i Melodifestivalen. Hon har även sommarpratat i Sveriges Radio och varit huvudperson i dokumentärserien Sapmi Sisters.

  Oavsett sammanhang är Maxida Märaks musik konstant i sitt uttryck. Hon blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Texterna är ofta politiska. Nyskapande hiphop där Sápmi alltid är normen.

  Under 2017 var Maxida Märak konstnärlig ledare för Östersunds Fotbollsklubb, då hon lärde spelare och ledare om samisk kultur.

 • minus
  • Jenny Wilson

   Plus Plus
 • Jenny Wilson har sedan solodebuten Love & Youth 2007 utmärkt sig för sitt originella, modiga artisteri. Musik som vet att omvägen ibland kan vara mer givande än genvägen.

 • Att kalla ett konstnärskap ”personligt” görs måhända lite slentrianmässigt, men i Jenny Wilsons fall är det högst motiverat. Varje skivsläpp hon gör kommer ur impulsen av något livsavgörande hon varit med om. Hardships (2009) handlade om moderskap och Demand the Impossible (2013) skrevs efter ett cancerbesked. Nya albumet EXORCISM tar sitt avstamp i ett övergrepp och är det mest utlämnande hon gjort. Också musiken tänjer på gränserna. Rå, klubbig framtidsmusik som sprakar av elektronik och pulserar av bas. 

 • minus
  • Mattias Alkberg

   Plus Plus
 • Mattias Alkberg släppte hösten 2017 albumet "Åtminstone artificiell intelligens". Hans tjugoåttonde i ordningen som också blev hans mest framgångsrika.

 •  Producerad av Ola Gustavsson (Lars Winnerbäck, Melissa Horn) var skivan lättillgänglig utan att kompromissa med Alkbergs typiska intelligens och känslostryka i text och musik. Albumet följdes av en över tjugo datum lång höstturné där merparten av konserterna runt om i landet var slutsålda och som avslutades storstilat i december på Annexet i Stockholm inför 3000 åskådare. En lika rättvis som välkommen framgång!

 • minus
  • Slowgold

   Plus Plus
 • Amanda ”Slowgold” Werne spelade på Yran 2016. Då var hon ett framtidslöfte några få inviga höll nära hjärtat. På knappa två år sedan dess har den extremt produktiva artisten blivit ett namn på desto fler läppar.

 • Ifjol släppte hon hyllade albumet Drömmar och redan i år är hon tillbaka med skivan Mörkare. Då som nu rör det sig om tidlösa, poetiska historier på svenska som bärs fram genom drömsk prärierock.

  Slowgold prytt omslaget till Sonic, uppträtt med Ebbot Lundberg och Lars Winnerbäck, gästat First Aid Kit och spelat på Way Out West största scen. Framtiden ser minst sagt gyllene ut!

 • minus
  • Junior Brielle


   Plus Plus
 • ”Just nu förkroppsligar bröderna Röhdin från Östersund allt jag älskar med musik” så skrev Fredrik Strage, en av Sveriges tyngsta musikkritiker, i DN strax efter att Junior Brielles  debut-EP Blod släpptes.

 • Vid den tidpunkten hade de redan hunnit blivit P3-älsklingar, hamnat på flera av Spotifys stora spellistor och kallats årets debut i TV4 Nyhetsmorgon. Duo, som blandar Kents melodiska melankoli med Robyns dansanta dekadens, är kort sagt den creddigaste akten från Jämtland sedan Annika Norlin slog igenom. Och det här är ett genombrott som bara börjat. Det är med spänning vi ser fram hur stort det här hunnit bli lagom till Junior Brielles första spelning på Yran

 • minus
  • Clara Mae

   Plus Plus
 • En av årets mest hypade nya talanger heter Clara Mae. Hon slog igenom 2016 med låten "Taped Up Heart" som var ett samarbete med norska DJ-duon KREAM och som i skrivande stund streamats över 90 miljoner gånger på Spotify.

 • I somras skrev hon kontrakt med amerikanska Atlantic Records och spås nu en lysande framtid som internationell popstjärna. Något som senaste singeln ”I forgot” som släpptes i april verkligen understryker potentialen i. Först Yran, sedan världen!

 • minus
  • Arvvas(NO)

   Plus Plus
 • I duon Arvvas möts samiska musikerna Sara Marielle Gaup och Steinar Raknes genom joik och americana och skapar ny musik full av energi

 • Raknes är en orkester i sig själv med sin raspiga stämma och nyskapande krumsprång på kontrabas. Tillsammans med Gaups traditionsrika och innovativa joik smälter Arvvas musik samman som två älvar som möts. Musiken är vacker, stilren och melodiös och samtidigt spontan och lekfull.

 • minus
  • Ulf Stureson

   Plus Plus
 • Ulf Sturesson, den poetiske glesbygdsskildraren som gjorde comeback i höstas med det kritikerrosade albumet ”Alfta förr och nu”

 • Ulf Stureson slog 1996 igenom med albumet ”I Overkligheten”, som flera gånger listats som en av de bästa svenska skivorna någonsin. Förra året gjorde han comeback med kritikerrosade skivan ”Alfta förr & nu”. Albumet tar avstamp i Sturesons uppväxt i hälsingebyn Alfta, som för honom är världens centrum.

  Det är en samling låtar om en värld, en plats och en person i förvandling.  Känslan är den samma som vid debutalbumet, det är en nystart med tydligt tema, en självbiografisk tillbakablick med sikte på framtiden.

 • minus
  • Rakel

   Plus Plus
 • Bakom artistaliaset Rakel döljer Julia Johansson, ursprungligen från Undersåker men numer baserad i Åre.

 • Hon debuterade med singeln ”Playground” sent 2017 och följde i våras upp den med ”Emotions”. Dramatiska elektroniska beats blandas med personliga, utelämnande texter och resultatet är hypnotisk klubbmusik. Rakel har redan rönt uppmärksamhet efter spelningen på Way Out Wests systerfestival Åre Sessions och nu är det Yrans tur!

 • minus
  • NONN

   Plus Plus
 • För ett år sedan släppte de bandets debutalbum som sedan följdes av turnéer runt om i England och Skandinavien och Europa. Men till dags dato har bandet aldrig spelat på hemmaplan.

 • Östersundsbaserade NONNs hopkok av postpunk, trummaskiner, minimalistiska drönsynthar, svajiga gitarrer, industri och psych fick upp ögonen på Londonbolaget Fuzz Club. För ett år sedan släppte de bandets debutalbum som sedan följdes av turnéer runt om i England och Skandinavien och Europa. Men till dags dato har bandet aldrig spelat på hemmaplan. Något det blir ändring på när NONN nu är redo att ge Yran en rejäl injektion psykadelisk-rock, post-punk och elektor.

 • minus
  • Zara Larsson

   Plus Plus
 • För en arrangör finns ett särskilt lyckotillfälle, och det är att få vara med när en artist får sitt stora internationella genombrott. Vi på Yran fick ju uppleva det helt sanslösa när Lady Gaga blev megastjärna praktiskt taget framför våra ögon.  

 • Det är inte heller svårt att föreställa sig hur det kändes att vara med när ABBA och Roxette lämnade Sverige för att erövra världen. För i sanningens namn är det inte ofta det händer att en svensk artist hörs, syns och pratas om i hela världen. Men nu händer det igen och artisten är givetvis Zara Larsson.

  Med ”So good”,  karriärens andra album men av världen betraktat som det första, bevisade Zara från Enskede att hon har vad som krävs för att ta plats där uppe med Katy Perry, Drake, Taylor Swift, The Weeknd, Justin Bieber, Rihanna och de andra giganterna.

  När Zara Larsson nu gör ett exklusivt återbesök på Storsjöyran (förra gången var 2015) är det alltså en stjärna med hela världen som arbetsfält vi möter. Missa inte.

 • minus
  • Ziggy Marley(JAM)

   Plus Plus
 • Ziggy Marley är reggaelegendaren Bob Marleys äldste son. Han föddes i Trenchtown på Jamaica 1968.

 • Tillsammans med sina syskon Stephen, Cedella och Sharon bildade de bandet The Melody Makers. Året var då 1979 och Ziggy bara 11 år gammal. Bandet släppte elva album under 20 år och har belönats med tre Grammys.

  2003 tog Ziggy steget att bli soloartist har sedan debuten Dragonfly släppt sex album. Med albumet Love is My Religion fick han sin fjärde Grammy. Albumets titel har också blivit något av ett motto för hans musik.

  Ziggy Marleys senaste, självbetitlade album släpptes 2016 och följdes av liveskivan We are the People Tour från 2017. Han har tidigare gästat Sverige med konserter på bl a Gröna Lund.

  Ziggy Marley är inte bara porträtt lik sin ikoniska far, utan förvaltar också hans arv på bästa möjliga sätt. Såväl när det kärleksbudskapet som det rent musikaliska. Idag är han på egna meriter världens största aktiva reggaeartist.

 • minus
  • Magnus Carlson

   Plus Plus
 • Magnus Carlson har gjort svensk musik större, vackrare och mer dramatisk – både med Weeping Willows och som soloartist. På egen hand har han inte bara släppt en rad hyllade album utan också charmat TV-tittarna i Så mycket bättre. 

 • Det enda som kan konkurrera med hans stora röst är hans lika stor kärlek till musik. I sommar möter Magnus publiken med ett maffigt soulband bestående av hans åtta svenska favoritmusiker – förutom vännerna i  Weeping Willows då. Men där Weeping Willows går i moll kommer sommarens konsert på Yran gå i dur. Fast givetvis ständigt med en grundton av melankoli. Stora känslor som inte får plats någon annanstans än på Stortorgsscenen!

 • minus
  • Sabina Ddumba

   Plus Plus
 • Sabina Ddumba har på ganska kort tid blivit en av Sveriges klarast lysande soulpopstjärnor. Sedan 2017 är hon signad för Warner Bros i USA och nu väntar en internationell karriär runt hörnet.

 • Bara ett album in i karriären var det ändå inget tvivel om att Sabina Ddumba platsade i TV-programmet ”Så mycket bättre” och dess uppsättning av väletablerade artister. Med självklar star quality har hon på kort tid blivit en av sin generations största svenska artister.

  Låtar som Effortless och Not Too Young har blivit platinasäljande hits. Hon har också utnämnts till årets nykomling i både Grammisgalan och P3 Guld.

  Samtidigt som Sabina Ddumba positionerat sig som artist på hemmaplan börjar den internationella karriären ta fart. Sedan 2017 är hon signad hos Warner Bros i USA och efter sommaren planerar hon att arbeta och skriva musik på andra sidan Atlanten. Även fast hon känns etablerad har vi bara sett början på Sabinas karriär!

 • minus
  • Kaliffa

   Plus Plus
 • Hoffmaestro-medlemmen Kaliffa har under de senaste åren gjort stort avtryck på den svenska hiphop-och reggaescenen. I somras slog han igenom på allvar som soloartist med singeln ”Helt seriöst”som i skrivande stund spelats 25 miljoner gånger på Spotify. Den följdes av singeln ”Tippa på tå”. Nu laddar Kaliffa för en stor sommarturné.

 • minus
  • Sarah Klang

   Plus Plus
 • Då och då kommer ett sånt där genombrott man inte visste att man gick och väntade på. För Sarah Klang går det till och med att tidsbestämma till 5 januari 2018. Det var då, inför 2,4 miljoner ”På Spåret”-tittare, som hon gick från att vara en lovande nykomling till artisten alla talar om. ”Det var som om det plötsligt började ryka i mobilen”,  beskrev hon själv sitt genombrott.

 • Sarah Klang har lyckats med konststycket att få traditionell musik med rötterna i country och soul att låta som det viktigaste man kan lyssna på 2018. Receptet? Hennes röst. Elegant och storslagen, fylld av livserfarenhet långt bortom hennes ålder. ”The saddest countrygirl in Sweden” kallar hon sig själv, men det finns också mycket att glädjas över. Minst sagt.

  I februari släpps henens efterlängtade debutalbum. Räkna med att framgångssagan får sin fortsättning då.

 • minus
  • Lissie(US)

   Plus Plus
 • David Lynchs epokgörande TV-serie Twin Peaks var med sitt suggestiva soundtrack en stor influens för en generation av musiker. När serien överraskande gjorde comeback förra året avslutades varje avsnitt logiskt nog med en artist ur verkligheten som uppträdde på fiktiva The Roadhouse i Twin Peaks. Ett avsnitt stod för ett extra utropstecken när singer-songwritern Lissie intog scenen med sin låt Wild West. ”Lissie is head & shoulders above anything I’ve heard in a long time. Incredible, incredible stuff” twittrade David Lynch själv, och vi kan bara hålla med! 23 mars släpps Lissies fjärde album Castles. Vi kunde inte vara stoltare över att ha lyckats ta henne till Storsjöyran!

   

 • minus
  • Public Service Broadcasting

   Plus Plus
 • Den brittiska postrock/electronicagruppen gör en exklusiv mulitmediaföreställning i Storsjöteatern, där bandet spelar mot projektioner av dokumentärt filmmaterial.

 • Londonbaserade Public Service Broadcasting skapar egensinnig musik i gränslandet mellan postrock och electronica. Den ofta instrumentala musiken blandas med samplade röster från informations- och propagandafilmer från förr. De bygger sina album kring koncept och på det senaste, Every Valley från ifjol, handlar det om den walesiska gruvindustrins uppgång och fall.

  Live är det en häftig multimediaupplevelse där bandet spelar mot projektioner av dokumentärt filmmaterial.

  På Yran kommer Public Service Broadcasting spela i Teatersalongen för sittande publik, ett sammanhang där publiken verkligen kan sjunka in i den värld som musiken och filmerna tillsammans skapar.

 • minus
  • Loreen

   Plus Plus
 • När Loreen i sommar uppträder på Yran är det på ett annat sätt än vi vant oss att se henne.

 • Nämligen i Teatersalongen endast ackompanjerad av en pianist kommer hon framföra sina låtar avskalade. En exklusiv och intim konsert med hennes stora, uttrycksfulla röst i centrum. Loreen slog igenom med sin vinst i Eurovision Song Contest. ”Euphoria” blev en världshit som nådde förstaplatsen på topplistorna i hela 21 länder. Sent 2017 släpptes albumet Ride där hon samarbetade med musiker ur indiebandet Amason. En stor stjärna i litet format!

 • minus
  • Newkid

   Plus Plus
 • Alexander "Newkid" Ferrer slog igenom med hitsen "Jag gråter bara i regnet" och "Baby" men har inte släppt musik sedan 2011.

 • 2017 gjorde han comeback med singeln ”Kate Moss” producerad av Vinter. Det är en mognare Newkid vi får höra. Soundet har blivit aningen hårdare och texterna har formats av nya livserfarenheter. Modern, välproducerad pop med drag av hiphop och R&B.  En kreativ utveckling som lett till hans stora genombrott. Välkommen tillbaka, Newkid!

 • minus
  • Docenterna

   Plus Plus
 • Docenterna är tillbaka! I slutet av april släpper de nya albumet ”Kritstrecksränder och missiler”, ett klassiskt Docenterna-album med starka refränger, tänkvärda vardagsbetraktelser och självklistrande tuggummihooks. Eller ”refrängbaserad existentialism”, som de själva kallar det.

 • Docenterna ser till ytan ut att följa popens alla strukturer, men i musiken finns det en inbyggd skevhet som får dem att stå utanför det tillrättalagda. Det är denna kombination som gjort gruppen till något unikt som etsat sig fast i den svenska folksjälen.

  Docenterna är det bandet som genom åren spelat flest gånger på Storsjöyran. Efter att lyssnat på kommande starka plattan kunde vi bara kapitulera och säga – ”välkomna åter”.

 • minus
  • Fricky

   Plus Plus
 • Umeårapparen Fricky har en bakgrund i duon Broder John & Friman och har även ingått i kollektivet Random Bastards sedan 2012.

 • Solo låter han R&B möta afropop, hiphop-beats och panflöjter. En vild mix han lyckas få att kännas helt självklar som försett honom med såväl hög rotation på P3 som miljontals lyssningar på Spotify. EPn Aqua Aura släpptes under våren och befäste hans position som en av de mest respekterade artisterna på den svenska hiphopscenen just nu.

 • minus
  • ORKID

   Plus Plus
 • Steget från lokala talangtävlingar till internationell framgång kan tyckas vara långt. Med det är just vad blott 21 år gamla Matilda Melin från Östersund lyckats med.

 • Under sitt alias ORKID skapar hon modern eletropop som på kort tid rönt stor framgång, inte minst i USA där hon har en stor del av sina lyssnare. Singlarna Only if you wanted me to, Wasted, Running back och Soulmates har sedan hon debuterade förra sommaren streamats miljontals gånger på Spotify. ORKID är inte bara ett stort hopp för Jämtländsk musikexport utan också en av landet snabbast stigande stjärnor på pophimlen

 • minus
  • Jennie Abrahamson

   Plus Plus
 • Jennie Abrahamsons femte album "Reverseries" släpptes i början av 2017 och hyllades unisont av kritikerna, med bland annat full pott (10/10) i Sonic Magazine.

 • Skivan nominerats också till ”Årets Pop” på P3 Guld. Under året som följt på släppet har hon turnerat med sitt band i Europa varvat med engagemang i Hans Eks orkestersatsning Bowie in Berlin. Till Yran kommer hon med en soloshow där multiinstrumentalisten Abrahamsson skapar dynamik genom att spela såväl piano och gitarr som marimba.

 • minus
  • ROS

   Plus Plus
 • RO$ bryter ny mark inom svensk hiphop. Med inspiration från modern trap med influenser av klassisk R&B har hon skapat ett fräscht sound.

 • Med sina arroganta textrader hoppar hon mellan svenska och engelska i magiska låtar som tagit plats bredvid de stora namnen på spellistorna. Sigeln 20K är redan en stor klubbhit och med ny musik på gång, egen klädkollektion och modelluppdrag för Adidas har framgångarna bara börjat för RO$.

 • minus
  • Luke Elliot(US)

   Plus Plus
 • ”En show som folk i framtiden ljuger om att de såg” skrev Aftonbladets Per Bjurman om Luke Elliots spelning på en liten bar i Stockholm i våras.

 •  Amerikanen Elliot har sedan några år sin bas i Norge där han redan har gjort sig ett namn för sin ytterst begåvade singer/songwriter-rock med drag av Nick Cave, Leonard Cohen och Tom Waits. Musiken är mörk och atmosfärisk och New Jersey-sonen själv en mycket karismatisk, närmast magnetisk scengestalt. Det är kort sagt en mycket speciell begåvning som vi är minst sagt stolta att ha lockat till Yran. Missa honom inte medan han fortfarande går att se på en mindre scen! 

 • minus
  • Katarina Barruk

   Plus Plus
 • Katarina Barruk är en umesamisk artist och jojkare, ursprungligen från Storuman.

 •  Katarina komponerar nyskapande, stämningsfull musik som kombinerar allt från jazzinfluenser till pop och sång varvat med jojk. Debutalbumet kom 2015 och hon sjunger på sitt modersmål, umesamiska. Katarina är en av få unga samer som idag talar umesamiska flytande. Språket, som hör till världens mest hotade, hyser hon en stor kärlek för och arbetar hårt för att lyfta.

 • minus
  • Sisanda(ZA)

   Plus Plus
 • Sisanda är en sångerska och låtskrivare från Sydafrika som sedan 2014 bor i Östersund.

 •  Tillsammans med producenten och låtskrivaren Markus Göranson har hon hittat ett nytt sound genom att mixa retrodoftande soul och pop med hennes modersmål Xhosa och dess karaktäristiska klickljud. Hon vann Jämtlandsfinal av P4 Nästa 2017 och har i år redan släppt singlarna “Gone Crazy” och “Ntombi Yosapho”.​

 • minus
  • Anaugh Conda

   Plus Plus
 • Eter att ha släppt åtta EPs och två coverskivor på tre år tog Jämtländska indieduon Anaugh Conda en paus.  Året var 2010. Åtta år senare är de nu tillbaka.

 • Eter att ha släppt åtta EPs och två coverskivor på tre år tog Jämtländska indieduon Anaugh Conda en paus.  Året var 2010. Åtta år senare är de nu tillbaka med sin nya skiva, passande nog betitlad At Last. Lite hårdare, lite snabbare, lika melodiskt som tidigare men med mer jävlar anamma. Välkomna tillbaka, såväl till bandet som till Yran!

 • minus
  • SGW AAA

   Plus Plus
 • Naturens överväldigande kraft, de djupaste skogarnas avgrundsmörker och vinterns kalla enslighet är vad SGW AAA låter sig inspireras ur.

 • Bandet, med rötter i Västjämtland, har sedan starten 2012 ständigt pressat gränserna för såväl sig själva som för de genres de tar sig an, må det så vara Hardcore, Doom- eller Black Metal. Efter ett uppehåll under 2017 är SGW AAA nu tillbaka för att spela på Yran. Glöm inte öronpropparna!

 • minus
  • Follow Him To The End Of The Desert

   Plus Plus
 • Den maskerade rapparen Follow Him kommer från Borlänge med är sedan ett par år stationerad i Jämtland och vi räknar honom idag mer än gärna som en lokal akt.

 • Han har bland annat gjort sig kontroversiell i den ständigt känsliga frågan om vargjakt och skyr sällan att peta där svider. I våras släppte han singeln Until there´s no one left to bury tillsammans med Kuda och den bådar minst sagt gott inför hans återkomst till Yran i sommar.

 • minus
  • Kraftwerk 3D(DE)

   Plus Plus
 • Efter sina framgångsrika och världsomspännande 3D-turnéer, intar elektropionjärerna Kraftwerk Storsjöyran 2018.Med en mix av musik och art performance är Kraftwerks 3-D konsert ett riktigt 
  "Gesamtkunstwerk- totalkonstverk"

 • Kraftwerk bildades 1970 av Ralf Hütter och Florian Schneider.  Tillsammans startade de  Kling Klang Studio i Düsseldorf, Tyskland
  där de skapade och producerade alla Kraftwerks album.

  I mitten av 70-talet nådde de internationell ryktbarhet för sin revolutionerande elektroniska ljudbild i kombination med robotteknik och andra teknologiska innovationer.
  Med sina visioner om framtiden har Kraftwerk kommit att skapa soundtracket för 2000-talets digitala tidsålder.

  Deras kompositioner, med sin innovativa teknik, syntetiska röster och datoriserade rytmer har varit en stor källa till inspiration för  alla typer av genrer över hela världen: från elektro, hiphop till techno och synthpop.

  Kraftwerk – Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert och Falk Grieffenhagen – illustrerar genom sina liveframträdanden en tilltro till både människa och maskin.

  Utifrån hela sin skivkatalog gav man 2012 en 3-D-konsert på Museum of Modern Art i New York 2012 och därmed har Kraftwerk slutit cirkeln och gått tillbaka till sitt ursprung och Düsseldorfs konstnärliga scen under sena 60-tal.
  3-D konserterna på Museum of Mothern Art följdes därefter upp på Tate Modern Turbin (London), Akasaka Blitz (Tokyo), Opera House (Sydney), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Fondation Lois Vuitton (Parsi), Neue National Galerie (Berlin) och Guggenheim Museum (Bilbao).

  2014 tilldelades Ralf Hütter och hans tidigare partner ”Grammy Lifetime Achievement Award och januari 2018
  vann Kraftwerk en Grammy för ” Best dance/electronic album, för deras  ”3-D The Catalogue”.

 • minus
  • Zara Larsson

   Plus Plus
 • För en arrangör finns ett särskilt lyckotillfälle, och det är att få vara med när en artist får sitt stora internationella genombrott. Vi på Yran fick ju uppleva det helt sanslösa när Lady Gaga blev megastjärna praktiskt taget framför våra ögon.  

 • Det är inte heller svårt att föreställa sig hur det kändes att vara med när ABBA och Roxette lämnade Sverige för att erövra världen. För i sanningens namn är det inte ofta det händer att en svensk artist hörs, syns och pratas om i hela världen. Men nu händer det igen och artisten är givetvis Zara Larsson.

  Med ”So good”,  karriärens andra album men av världen betraktat som det första, bevisade Zara från Enskede att hon har vad som krävs för att ta plats där uppe med Katy Perry, Drake, Taylor Swift, The Weeknd, Justin Bieber, Rihanna och de andra giganterna.

  När Zara Larsson nu gör ett exklusivt återbesök på Storsjöyran (förra gången var 2015) är det alltså en stjärna med hela världen som arbetsfält vi möter. Missa inte.

 • minus
  • Ziggy Marley(JAM)

   Plus Plus
 • Ziggy Marley är reggaelegendaren Bob Marleys äldste son. Han föddes i Trenchtown på Jamaica 1968.

 • Tillsammans med sina syskon Stephen, Cedella och Sharon bildade de bandet The Melody Makers. Året var då 1979 och Ziggy bara 11 år gammal. Bandet släppte elva album under 20 år och har belönats med tre Grammys.

  2003 tog Ziggy steget att bli soloartist har sedan debuten Dragonfly släppt sex album. Med albumet Love is My Religion fick han sin fjärde Grammy. Albumets titel har också blivit något av ett motto för hans musik.

  Ziggy Marleys senaste, självbetitlade album släpptes 2016 och följdes av liveskivan We are the People Tour från 2017. Han har tidigare gästat Sverige med konserter på bl a Gröna Lund.

  Ziggy Marley är inte bara porträtt lik sin ikoniska far, utan förvaltar också hans arv på bästa möjliga sätt. Såväl när det kärleksbudskapet som det rent musikaliska. Idag är han på egna meriter världens största aktiva reggaeartist.

 • minus
  • Wolfmother(AUS)

   Plus Plus
 • Hårdrock i världsklass när Wolfmother kommer till Yran

 • Wolfmother bildades år 2000, men det var först 2005 i med det självbetitlade debutalbumet som trion fick sitt riktiga genombrott. Och vilket genombrott sedan, de blev snabbt haussade samtidigt som deras musik var befriande otrendig. ”Som om White Stripes växt upp på vischan och vid sidan av obligatoriska Led Zeppelin snöat in på Mountain och Blue Cheer”, som en kritiker beskrev gruppen.

  Drygt ett decennium efter debuten och flera medlemsbyten senare är det i grunden samma recept som Wolfmother bygger sin musik på. 70-talskostymen, de svängiga riffen och – framför allt – Andrew Stockdales charmnasala sång. Även om gruppen på senaste albumet, Victorious från 2016, låter lite större och mindre larmiga, går det inte att missta sig på att det handlar om Wolfmother

  Under åren har Wolfmother byggt upp en stor fanbase världen runt och uppträtt på de allra största festivalerna, som Coachella och Lollapalooza. När Led Zeppelin skulle väljas in i Music Hall of Fame bad de Wolfmother vara deras personliga gäster och framföra ”Communication Breakdown”.

 • minus
  • Thåström

   Plus Plus
 • Vad imponerar mest med Thåström? Att han har en bakgrund i två av landets största band, Ebba Grön och Imperiet? Att han lyckades toppa det arvet med en ännu mer framgångsrik solokarriär?

 • Nej, det som får Pimme att alltjämt ohotat inta positionen som Sveriges största rockstjärna är att han 40 år in i karriären gör sin bästa musik idag. Albumet Centralmassivet från förra året är ett mäktigt, tungt och vackert verk som tar andan ur lyssnaren.

  Albumet gick direkt in på försäljningslistans förstaplats och belönades med en Grammis. Turnén som följde albumsläppet var också ett stort styrkebesked med 100 000 sålda biljetter under en omfattande turné som bland annat innehöll hela sex utsålda Cirkus i Stockholm. Kritikerkåren mottog turnén minst lika väl som albumet och delade till konserterna uteslutande ut fyror och femmor i betyg på hela turnén.

  Förbered er på att stiga in i Thåströms universum när Stortorget förflyttas till den värld som bor i låtar som Beväpna dig med vingar, Fanfanfan och Alla vill till himmelen.

   

 • minus
  • Jill Johnson & Vänner

   Plus Plus
 • Jill Johnson är spännande och överraskande på samma gång – precis som livet självt. Vissa kallar henne landets största och mest mångfacetterade artist.

 • En sångerska med oerhört bred musikalisk bakgrund som utforskat allt från pop och rock till country genom åren. Under vintern har valt att visa ytterligare en sida av sig själv när hon dragit ut på jätteturnén ”That´s life”, ackompanjerad av storband, luftakrobatik, nycirkusartister och en tekniskt mycket avancerad scenlösning.

  Jill har även utsetts till Årets Programledare för sin serie ”Jills Veranda” i SVT, där hon under tre säsonger tagit med kända svenska artister till Nashville för att utforska countryns historia.

   

 • minus
  • The Vaccines(UK)

   Plus Plus
 • Londonbaserade The Vaccines slog igenom 2011 med hitsingeln "Post Break-Up Sex". En omedelbar popdänga med självhäftande melodier omöjlig att värja sig emot.

 • Bandnamnet till trots stod det direkt klart att det inte finns något sätt att vaccinera sig mot deras smittsamma indierock. Debutalbumet var det årets mest sålda i England och succén har inte avtagit sedan dess. Relationen till Sverige har från start varit stark och så sent som i fjol gjorde The Vaccines en succéspelning på Popaganda i Stockholm. 30 mars släpps deras fjärde album Combat Sports. Så det är ett högaktuellt band som kommer att välta Badhusparken i sommar!

 • minus
  • Hov1

   Plus Plus
 • Hov1 har på kort tid blivit en av landets mest uppmärksammade grupper, vilket inte minst bekräftades det när de vann prestigefyllda priserna Guldmicken och Årets Grupp vid P3 Guldgalan.

 • De fick sitt stora genombrott förra sommaren och fyra låtar som samtliga sålde platina. Alla låtar från debutalbumet klättrade till Topp 50 på Spotify samma dag som skivan släpptes. Samtidigt som albumet även blev etta på Itunes. Hov1 är den första svenska debutanten att lyckades med detta.

  Hov1 är aktuella med nya singeln ”Heartbreak” som släpptes förra veckan.
  Låten finns här: https://open.spotify.com/track/31sABsCSmzVIQzzDYFy4SE?si=aE5sLlUjQIiFESdXgr2_1Q

 • minus
  • Magnus Carlson

   Plus Plus
 • Magnus Carlson har gjort svensk musik större, vackrare och mer dramatisk – både med Weeping Willows och som soloartist. På egen hand har han inte bara släppt en rad hyllade album utan också charmat TV-tittarna i Så mycket bättre. 

 • Det enda som kan konkurrera med hans stora röst är hans lika stor kärlek till musik. I sommar möter Magnus publiken med ett maffigt soulband bestående av hans åtta svenska favoritmusiker – förutom vännerna i  Weeping Willows då. Men där Weeping Willows går i moll kommer sommarens konsert på Yran gå i dur. Fast givetvis ständigt med en grundton av melankoli. Stora känslor som inte får plats någon annanstans än på Stortorgsscenen!

 • minus
  • Sabina Ddumba

   Plus Plus
 • Sabina Ddumba har på ganska kort tid blivit en av Sveriges klarast lysande soulpopstjärnor. Sedan 2017 är hon signad för Warner Bros i USA och nu väntar en internationell karriär runt hörnet.

 • Bara ett album in i karriären var det ändå inget tvivel om att Sabina Ddumba platsade i TV-programmet ”Så mycket bättre” och dess uppsättning av väletablerade artister. Med självklar star quality har hon på kort tid blivit en av sin generations största svenska artister.

  Låtar som Effortless och Not Too Young har blivit platinasäljande hits. Hon har också utnämnts till årets nykomling i både Grammisgalan och P3 Guld.

  Samtidigt som Sabina Ddumba positionerat sig som artist på hemmaplan börjar den internationella karriären ta fart. Sedan 2017 är hon signad hos Warner Bros i USA och efter sommaren planerar hon att arbeta och skriva musik på andra sidan Atlanten. Även fast hon känns etablerad har vi bara sett början på Sabinas karriär!

 • minus
  • Kaliffa

   Plus Plus
 • Hoffmaestro-medlemmen Kaliffa har under de senaste åren gjort stort avtryck på den svenska hiphop-och reggaescenen. I somras slog han igenom på allvar som soloartist med singeln ”Helt seriöst”som i skrivande stund spelats 25 miljoner gånger på Spotify. Den följdes av singeln ”Tippa på tå”. Nu laddar Kaliffa för en stor sommarturné.

 • minus
  • Jazzkatten i Vattudalen

   Plus Plus
 • – en hyllning till Beppe Wolgers med Ebbot Lundberg, Rebecka Törnqvist, Jakob Hellman, Ebba Forsberg, Ulf Stureson, Amanda Werne och Camilla Wolgers.
  Foto: Jan Andersson

 • Beppe Wolgers texter svängde. Hans coola ord förde in en känsla av storstad, jazz och neonskyltar i det svenska folkhemmet. Men han hade också starka band till landsbygden. I synnerhet till Jämtland. 1968 förvärvar familjen Wolgers hem­mane­t Bränn­­gården på Öhn i Ströms Vattu­­­­dal i norra­ Jämtland. Det blir en milstolpe i Beppes liv. Under 20 år betraktar han Vattudalen som känslomässig bas i tillvaron. Mellan 1969 och 1983 publicerar han fyra diktsamlingar med jämtländska motiv och den älskade barnfilmen Dunderklumpen utspelar sig det magiska landskapet.

  I en tid då det pratas mycket om splittringen mellan stad och land är denna oväntade vändning i Wolgers tillvaro ett fint exempel. Den mesta urbana av urbana artister, ur-stockholmaren med hjärtat ständigt bankande i amerikansk jazztakt blev också skogens, vattendragens och bergens uttolkare. Hans fortsatta livsverk, och den plats det upptar i svensk kulturhistoria är ett kvitto på det ena inte behöver utesluta det andra, utan tvärtom bidra med perspektiv som stärker och fördjupar varandra.

  På Storsjöyran 2018 ska Beppe Wolgers hyllas i sitt älskade Jämtland. Eftersom festivalens fokus är musik blir det hans textskrivande till låtar som tar fokus i hans omfattande gärning. En rad av artister som på ett eller annat sätt, uppenbart eller inte, verkar i Wolgers anda framför låtar med texter han skrivit.

  Jakob Hellman och Rebecka Törnqvist har båda tidigare tolkat Beppe Wolgers, på Olle Adolphson-hyllningen Dubbeltrubbel respektive i duett med Svante Thureson. Ebba Forsberg hör med sina Dylan- och Cohen-album till våra främsta uttolkare av stora textförfattare. Amanda Werne har med sitt Slowgold tagit 60- och 70-talets klassiska svenskspråkiga låtskrivande in i samtiden. Ulf Sturesons hela verk befinner sig i samma spänningsfält mellan staden och landet som Beppe ofta rörde sig i. Ebbot Lundberg är närmast en inkarnation av såväl Beppes fysiska pondus och karisma som hans kombination av allvar och humor.

  Som en röd tråd genom föreställningen kommer Beppes dotter Camilla Wolgers att läsa sin fars Jämtlandsdikter och ge sammanhangen till de låttexter som framförs – vilka han skrev för och varför.

  Såväl artisternas tolkningar som uppläsningen av dikter ackompanjeras av en jazzkvartett bestående av Markus Ernehed, Erik Edlund, Svante Söderqvist och Jocke Simonsson.

  Storsjöyran vill hylla en man som inte såg stad och land som oförenliga organ utan som en och samma kropp. Men framför allt ska vi hylla svänget, friheten, humor och skönheten i hans musik. Det svänger, katten!

  Storsjöyran har de senaste åren specialproducerat en rad föreställningar under festivalen, de senaste åren till exempel hyllningar till Kjell Höglund och Barbro Hörberg. Jazzkatten i Vattudalen har stöd från Statens Kulturråd  & Region Jämtland Härjedalen Kultur

 • minus
  • Sarah Klang

   Plus Plus
 • Då och då kommer ett sånt där genombrott man inte visste att man gick och väntade på. För Sarah Klang går det till och med att tidsbestämma till 5 januari 2018. Det var då, inför 2,4 miljoner ”På Spåret”-tittare, som hon gick från att vara en lovande nykomling till artisten alla talar om. ”Det var som om det plötsligt började ryka i mobilen”,  beskrev hon själv sitt genombrott.

 • Sarah Klang har lyckats med konststycket att få traditionell musik med rötterna i country och soul att låta som det viktigaste man kan lyssna på 2018. Receptet? Hennes röst. Elegant och storslagen, fylld av livserfarenhet långt bortom hennes ålder. ”The saddest countrygirl in Sweden” kallar hon sig själv, men det finns också mycket att glädjas över. Minst sagt.

  I februari släpps henens efterlängtade debutalbum. Räkna med att framgångssagan får sin fortsättning då.

 • minus
  • Lissie(US)

   Plus Plus
 • David Lynchs epokgörande TV-serie Twin Peaks var med sitt suggestiva soundtrack en stor influens för en generation av musiker. När serien överraskande gjorde comeback förra året avslutades varje avsnitt logiskt nog med en artist ur verkligheten som uppträdde på fiktiva The Roadhouse i Twin Peaks. Ett avsnitt stod för ett extra utropstecken när singer-songwritern Lissie intog scenen med sin låt Wild West. ”Lissie is head & shoulders above anything I’ve heard in a long time. Incredible, incredible stuff” twittrade David Lynch själv, och vi kan bara hålla med! 23 mars släpps Lissies fjärde album Castles. Vi kunde inte vara stoltare över att ha lyckats ta henne till Storsjöyran!

   

 • minus
  • Public Service Broadcasting

   Plus Plus
 • Den brittiska postrock/electronicagruppen gör en exklusiv mulitmediaföreställning i Storsjöteatern, där bandet spelar mot projektioner av dokumentärt filmmaterial.

 • Londonbaserade Public Service Broadcasting skapar egensinnig musik i gränslandet mellan postrock och electronica. Den ofta instrumentala musiken blandas med samplade röster från informations- och propagandafilmer från förr. De bygger sina album kring koncept och på det senaste, Every Valley från ifjol, handlar det om den walesiska gruvindustrins uppgång och fall.

  Live är det en häftig multimediaupplevelse där bandet spelar mot projektioner av dokumentärt filmmaterial.

  På Yran kommer Public Service Broadcasting spela i Teatersalongen för sittande publik, ett sammanhang där publiken verkligen kan sjunka in i den värld som musiken och filmerna tillsammans skapar.

 • minus
  • Loreen

   Plus Plus
 • När Loreen i sommar uppträder på Yran är det på ett annat sätt än vi vant oss att se henne.

 • Nämligen i Teatersalongen endast ackompanjerad av en pianist kommer hon framföra sina låtar avskalade. En exklusiv och intim konsert med hennes stora, uttrycksfulla röst i centrum. Loreen slog igenom med sin vinst i Eurovision Song Contest. ”Euphoria” blev en världshit som nådde förstaplatsen på topplistorna i hela 21 länder. Sent 2017 släpptes albumet Ride där hon samarbetade med musiker ur indiebandet Amason. En stor stjärna i litet format!

 • minus
  • Blues Pills

   Plus Plus
 • Blues Pills är en svensk-amerikansk-fransk (!) kvartett, som frontas av sångerskan Elin Larsson med rötter i Östersund.

 • Med en  magisk blandning av soul, blues, psykedelia och rock’n’roll har de fått rockfans att vallfärda till spelningar världen över. De har gjort succé på festivaler som Desertfest, Roadburn, Hellfest, Rock am Ring och Rock im Park. Den självbetitlade debutskivan släpptes sommaren 2014 och hamnade högt på flera albumlistor i flera länder, bland annat Tyskland. 2016 släpptes andra albumet, Lady in Gold, och i sommar kan Elin för första gången visa upp Blues Pills på hemmaplan på Yran i Östersund!

 • minus
  • Newkid

   Plus Plus
 • Alexander "Newkid" Ferrer slog igenom med hitsen "Jag gråter bara i regnet" och "Baby" men har inte släppt musik sedan 2011.

 • 2017 gjorde han comeback med singeln ”Kate Moss” producerad av Vinter. Det är en mognare Newkid vi får höra. Soundet har blivit aningen hårdare och texterna har formats av nya livserfarenheter. Modern, välproducerad pop med drag av hiphop och R&B.  En kreativ utveckling som lett till hans stora genombrott. Välkommen tillbaka, Newkid!

 • minus
  • Lamix

   Plus Plus
 • Lamix gjorde sitt intåg på hiphop-scenen år 2015 med låten ”Si Ingenting” – en remix av norska rapparen Kamelens låt med samma titel. Lamix version av låten uppmärksammades stort då den fick mer spridning än originalet. Med sommarens stora hit ”Hey Baby” skrev han in sig som en självklar del av framtidens hiphopscen; något han fick kvitto på genom att utses till Framtidens Artist vid P3 Guldgalan 2018.

 • minus
  • Maxida Märak

   Plus Plus
 • Maxida Märak blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Texterna är ofta politiska. Nyskapande hiphop, där Sápmi alltid är normen.

 • Maxida Märak har den senaste tiden gjort sig ett namn för en bred publik genom sin medverkan i såväl Jills Veranda som pausunderhållning i Melodifestivalen. Hon har även sommarpratat i Sveriges Radio och varit huvudperson i dokumentärserien Sapmi Sisters.

  Oavsett sammanhang är Maxida Märaks musik konstant i sitt uttryck. Hon blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Texterna är ofta politiska. Nyskapande hiphop där Sápmi alltid är normen.

  Under 2017 var Maxida Märak konstnärlig ledare för Östersunds Fotbollsklubb, då hon lärde spelare och ledare om samisk kultur.

 • minus
  • Docenterna

   Plus Plus
 • Docenterna är tillbaka! I slutet av april släpper de nya albumet ”Kritstrecksränder och missiler”, ett klassiskt Docenterna-album med starka refränger, tänkvärda vardagsbetraktelser och självklistrande tuggummihooks. Eller ”refrängbaserad existentialism”, som de själva kallar det.

 • Docenterna ser till ytan ut att följa popens alla strukturer, men i musiken finns det en inbyggd skevhet som får dem att stå utanför det tillrättalagda. Det är denna kombination som gjort gruppen till något unikt som etsat sig fast i den svenska folksjälen.

  Docenterna är det bandet som genom åren spelat flest gånger på Storsjöyran. Efter att lyssnat på kommande starka plattan kunde vi bara kapitulera och säga – ”välkomna åter”.

 • minus
  • Jenny Wilson

   Plus Plus
 • Jenny Wilson har sedan solodebuten Love & Youth 2007 utmärkt sig för sitt originella, modiga artisteri. Musik som vet att omvägen ibland kan vara mer givande än genvägen.

 • Att kalla ett konstnärskap ”personligt” görs måhända lite slentrianmässigt, men i Jenny Wilsons fall är det högst motiverat. Varje skivsläpp hon gör kommer ur impulsen av något livsavgörande hon varit med om. Hardships (2009) handlade om moderskap och Demand the Impossible (2013) skrevs efter ett cancerbesked. Nya albumet EXORCISM tar sitt avstamp i ett övergrepp och är det mest utlämnande hon gjort. Också musiken tänjer på gränserna. Rå, klubbig framtidsmusik som sprakar av elektronik och pulserar av bas. 

 • minus
  • Mattias Alkberg

   Plus Plus
 • Mattias Alkberg släppte hösten 2017 albumet "Åtminstone artificiell intelligens". Hans tjugoåttonde i ordningen som också blev hans mest framgångsrika.

 •  Producerad av Ola Gustavsson (Lars Winnerbäck, Melissa Horn) var skivan lättillgänglig utan att kompromissa med Alkbergs typiska intelligens och känslostryka i text och musik. Albumet följdes av en över tjugo datum lång höstturné där merparten av konserterna runt om i landet var slutsålda och som avslutades storstilat i december på Annexet i Stockholm inför 3000 åskådare. En lika rättvis som välkommen framgång!

 • minus
  • Slowgold

   Plus Plus
 • Amanda ”Slowgold” Werne spelade på Yran 2016. Då var hon ett framtidslöfte några få inviga höll nära hjärtat. På knappa två år sedan dess har den extremt produktiva artisten blivit ett namn på desto fler läppar.

 • Ifjol släppte hon hyllade albumet Drömmar och redan i år är hon tillbaka med skivan Mörkare. Då som nu rör det sig om tidlösa, poetiska historier på svenska som bärs fram genom drömsk prärierock.

  Slowgold prytt omslaget till Sonic, uppträtt med Ebbot Lundberg och Lars Winnerbäck, gästat First Aid Kit och spelat på Way Out West största scen. Framtiden ser minst sagt gyllene ut!

 • minus
  • Fricky

   Plus Plus
 • Umeårapparen Fricky har en bakgrund i duon Broder John & Friman och har även ingått i kollektivet Random Bastards sedan 2012.

 • Solo låter han R&B möta afropop, hiphop-beats och panflöjter. En vild mix han lyckas få att kännas helt självklar som försett honom med såväl hög rotation på P3 som miljontals lyssningar på Spotify. EPn Aqua Aura släpptes under våren och befäste hans position som en av de mest respekterade artisterna på den svenska hiphopscenen just nu.

 • minus
  • Junior Brielle


   Plus Plus
 • ”Just nu förkroppsligar bröderna Röhdin från Östersund allt jag älskar med musik” så skrev Fredrik Strage, en av Sveriges tyngsta musikkritiker, i DN strax efter att Junior Brielles  debut-EP Blod släpptes.

 • Vid den tidpunkten hade de redan hunnit blivit P3-älsklingar, hamnat på flera av Spotifys stora spellistor och kallats årets debut i TV4 Nyhetsmorgon. Duo, som blandar Kents melodiska melankoli med Robyns dansanta dekadens, är kort sagt den creddigaste akten från Jämtland sedan Annika Norlin slog igenom. Och det här är ett genombrott som bara börjat. Det är med spänning vi ser fram hur stort det här hunnit bli lagom till Junior Brielles första spelning på Yran

 • minus
  • ORKID

   Plus Plus
 • Steget från lokala talangtävlingar till internationell framgång kan tyckas vara långt. Med det är just vad blott 21 år gamla Matilda Melin från Östersund lyckats med.

 • Under sitt alias ORKID skapar hon modern eletropop som på kort tid rönt stor framgång, inte minst i USA där hon har en stor del av sina lyssnare. Singlarna Only if you wanted me to, Wasted, Running back och Soulmates har sedan hon debuterade förra sommaren streamats miljontals gånger på Spotify. ORKID är inte bara ett stort hopp för Jämtländsk musikexport utan också en av landet snabbast stigande stjärnor på pophimlen

 • minus
  • Jennie Abrahamson

   Plus Plus
 • Jennie Abrahamsons femte album "Reverseries" släpptes i början av 2017 och hyllades unisont av kritikerna, med bland annat full pott (10/10) i Sonic Magazine.

 • Skivan nominerats också till ”Årets Pop” på P3 Guld. Under året som följt på släppet har hon turnerat med sitt band i Europa varvat med engagemang i Hans Eks orkestersatsning Bowie in Berlin. Till Yran kommer hon med en soloshow där multiinstrumentalisten Abrahamsson skapar dynamik genom att spela såväl piano och gitarr som marimba.

 • minus
  • Clara Mae

   Plus Plus
 • En av årets mest hypade nya talanger heter Clara Mae. Hon slog igenom 2016 med låten "Taped Up Heart" som var ett samarbete med norska DJ-duon KREAM och som i skrivande stund streamats över 90 miljoner gånger på Spotify.

 • I somras skrev hon kontrakt med amerikanska Atlantic Records och spås nu en lysande framtid som internationell popstjärna. Något som senaste singeln ”I forgot” som släpptes i april verkligen understryker potentialen i. Först Yran, sedan världen!

 • minus
  • Arvvas(NO)

   Plus Plus
 • I duon Arvvas möts samiska musikerna Sara Marielle Gaup och Steinar Raknes genom joik och americana och skapar ny musik full av energi

 • Raknes är en orkester i sig själv med sin raspiga stämma och nyskapande krumsprång på kontrabas. Tillsammans med Gaups traditionsrika och innovativa joik smälter Arvvas musik samman som två älvar som möts. Musiken är vacker, stilren och melodiös och samtidigt spontan och lekfull.

 • minus
  • Ulf Stureson

   Plus Plus
 • Ulf Sturesson, den poetiske glesbygdsskildraren som gjorde comeback i höstas med det kritikerrosade albumet ”Alfta förr och nu”

 • Ulf Stureson slog 1996 igenom med albumet ”I Overkligheten”, som flera gånger listats som en av de bästa svenska skivorna någonsin. Förra året gjorde han comeback med kritikerrosade skivan ”Alfta förr & nu”. Albumet tar avstamp i Sturesons uppväxt i hälsingebyn Alfta, som för honom är världens centrum.

  Det är en samling låtar om en värld, en plats och en person i förvandling.  Känslan är den samma som vid debutalbumet, det är en nystart med tydligt tema, en självbiografisk tillbakablick med sikte på framtiden.

 • minus
  • ROS

   Plus Plus
 • RO$ bryter ny mark inom svensk hiphop. Med inspiration från modern trap med influenser av klassisk R&B har hon skapat ett fräscht sound.

 • Med sina arroganta textrader hoppar hon mellan svenska och engelska i magiska låtar som tagit plats bredvid de stora namnen på spellistorna. Sigeln 20K är redan en stor klubbhit och med ny musik på gång, egen klädkollektion och modelluppdrag för Adidas har framgångarna bara börjat för RO$.

 • minus
  • Luke Elliot(US)

   Plus Plus
 • ”En show som folk i framtiden ljuger om att de såg” skrev Aftonbladets Per Bjurman om Luke Elliots spelning på en liten bar i Stockholm i våras.

 •  Amerikanen Elliot har sedan några år sin bas i Norge där han redan har gjort sig ett namn för sin ytterst begåvade singer/songwriter-rock med drag av Nick Cave, Leonard Cohen och Tom Waits. Musiken är mörk och atmosfärisk och New Jersey-sonen själv en mycket karismatisk, närmast magnetisk scengestalt. Det är kort sagt en mycket speciell begåvning som vi är minst sagt stolta att ha lockat till Yran. Missa honom inte medan han fortfarande går att se på en mindre scen! 

 • minus
  • Katarina Barruk

   Plus Plus
 • Katarina Barruk är en umesamisk artist och jojkare, ursprungligen från Storuman.

 •  Katarina komponerar nyskapande, stämningsfull musik som kombinerar allt från jazzinfluenser till pop och sång varvat med jojk. Debutalbumet kom 2015 och hon sjunger på sitt modersmål, umesamiska. Katarina är en av få unga samer som idag talar umesamiska flytande. Språket, som hör till världens mest hotade, hyser hon en stor kärlek för och arbetar hårt för att lyfta.

 • minus
  • Rakel

   Plus Plus
 • Bakom artistaliaset Rakel döljer Julia Johansson, ursprungligen från Undersåker men numer baserad i Åre.

 • Hon debuterade med singeln ”Playground” sent 2017 och följde i våras upp den med ”Emotions”. Dramatiska elektroniska beats blandas med personliga, utelämnande texter och resultatet är hypnotisk klubbmusik. Rakel har redan rönt uppmärksamhet efter spelningen på Way Out Wests systerfestival Åre Sessions och nu är det Yrans tur!

 • minus
  • NONN

   Plus Plus
 • För ett år sedan släppte de bandets debutalbum som sedan följdes av turnéer runt om i England och Skandinavien och Europa. Men till dags dato har bandet aldrig spelat på hemmaplan.

 • Östersundsbaserade NONNs hopkok av postpunk, trummaskiner, minimalistiska drönsynthar, svajiga gitarrer, industri och psych fick upp ögonen på Londonbolaget Fuzz Club. För ett år sedan släppte de bandets debutalbum som sedan följdes av turnéer runt om i England och Skandinavien och Europa. Men till dags dato har bandet aldrig spelat på hemmaplan. Något det blir ändring på när NONN nu är redo att ge Yran en rejäl injektion psykadelisk-rock, post-punk och elektor.

 • minus
  • Sisanda(ZA)

   Plus Plus
 • Sisanda är en sångerska och låtskrivare från Sydafrika som sedan 2014 bor i Östersund.

 •  Tillsammans med producenten och låtskrivaren Markus Göranson har hon hittat ett nytt sound genom att mixa retrodoftande soul och pop med hennes modersmål Xhosa och dess karaktäristiska klickljud. Hon vann Jämtlandsfinal av P4 Nästa 2017 och har i år redan släppt singlarna “Gone Crazy” och “Ntombi Yosapho”.​

 • minus
  • Anaugh Conda

   Plus Plus
 • Eter att ha släppt åtta EPs och två coverskivor på tre år tog Jämtländska indieduon Anaugh Conda en paus.  Året var 2010. Åtta år senare är de nu tillbaka.

 • Eter att ha släppt åtta EPs och två coverskivor på tre år tog Jämtländska indieduon Anaugh Conda en paus.  Året var 2010. Åtta år senare är de nu tillbaka med sin nya skiva, passande nog betitlad At Last. Lite hårdare, lite snabbare, lika melodiskt som tidigare men med mer jävlar anamma. Välkomna tillbaka, såväl till bandet som till Yran!

 • minus
  • SGW AAA

   Plus Plus
 • Naturens överväldigande kraft, de djupaste skogarnas avgrundsmörker och vinterns kalla enslighet är vad SGW AAA låter sig inspireras ur.

 • Bandet, med rötter i Västjämtland, har sedan starten 2012 ständigt pressat gränserna för såväl sig själva som för de genres de tar sig an, må det så vara Hardcore, Doom- eller Black Metal. Efter ett uppehåll under 2017 är SGW AAA nu tillbaka för att spela på Yran. Glöm inte öronpropparna!

 • minus
  • Follow Him To The End Of The Desert

   Plus Plus
 • Den maskerade rapparen Follow Him kommer från Borlänge med är sedan ett par år stationerad i Jämtland och vi räknar honom idag mer än gärna som en lokal akt.

 • Han har bland annat gjort sig kontroversiell i den ständigt känsliga frågan om vargjakt och skyr sällan att peta där svider. I våras släppte han singeln Until there´s no one left to bury tillsammans med Kuda och den bådar minst sagt gott inför hans återkomst till Yran i sommar.

 • minus