HISTORIEN OM STORSJÖYRAN

– en bok av Lasse ”Linken” Lindqvist

Vart tog BB Kings kavaj vägen?
Hur kan man slarva bort en elefant?
Varför slänger man ut länspolismästaren från Yran?

Det här är boken om Storsjöyran. Sveriges äldsta och med tiden största stadsfestival som i över ett halvt sekel satt sin prägel på somrarna i Östersund. Ett fenomen som ständigt överraskat, inte minst genom sin blotta existens.

Mitt i Norrlands inland, återfödd ur den gemensamma drömmen hos några kompisar, har festivalen skapat en identitet som närmast kan beskrivas som ett egensinne. Ett framgångsrikt egensinne.

Följ med på en tidsresa med Yran från 1963 till 2019, i en salig blandning av fakta och personliga betraktelser, i ett län som i folkmun har sin årscykel i form av tiden före och efter Yran. Från Yngve Gamlin till Ewert Ljusberg. Från dragspel till Alice Cooper. Från Frösöflickorna till Lady Gaga.

Följ hur etablissemangets skepsis för festen och musiken förändras till hurrarop i takt med insikten om Storsjöyrans betydelse för Östersunds trivsel, varumärke och ekonomi.

Och följ med bakom kulisserna under några av de mest minnesvärda ögonblicken i Yrans moderna historia. Känn pulsen strax innan ett proppfullt Stortorg hyllar presidenten och sedan jublar när han sammanfattar Yrans eviga målsättning:

”Framtiden är inte svår. Framtiden är vår!”

OM BOKEN I MEDIA:

”Yran är mitt fjärde barn”
Länstidningen, 14 juli 2022 

SMYGLÄS LINKENS YRANMINNEN I ÖP

Varje vecka fram till Yran 2022 publicerade Östersunds-Posten ett utvalt Yranminne ur boken.

Läs mer här »

Prenumerera på vårt nyhetsbrev