EVA RÖSE REPUBLIKEN JÄMTLANDS NYA PRESIDENT

Republiken Jämtland har fått en ny president. Det är den Jämtlandsbördiga skådespelaren, humanisten och aktivisten Eva Röse som efterträder Ewert Ljusberg.

Storsjöyran i Östersund är en av Sveriges äldsta och största musikfestivaler. Festivalen hade en förlaga redan på 1960-talet, där man halvt på skämt och halvt på allvar utropade en egen republik. När Yran återuppväcktes 1983 i modern tappning blev republiken Jämtland en viktig inramning för festivalen. Man skapade då även en flagga och utsåg en nationaldag. Sedan dess är presidentens tal på Storsjöyran en årlig tradition. Presidenttalet kan beskrivas som Sveriges största interaktiva skådespel, en lek mellan president och publik. Ett budskap om solidaritet och medmänsklighet framfört med lekfullhet och humor.

Republiken Jämtlands tidigare presidentar har varit Yngve Gamlin (1963–1983), Moltas Erikson (1983–1988) och Ewert Ljusberg (1989–2021). Precis som Eva Röse delade de alla en bakgrund i skådespeleri och humor, både på scen och TV.

– Eva är precis som sina föregångare mångsidig, karismatisk och har ett stort socialt engagemang. Men framförallt är hon rolig och har en sylvass humoristisk timing som passar presidentskapet utmärkt, säger Storsjöyrans VD Andréa Wiktorsson.

Eva Röses jämtländska rötter sträcker sig tillbaka så långt som till 1100-talet. Presidentens mor kommer från Östersund och i släktleden finns flera viktiga kopplingar till stadens historia. I 1900-talets början var Evas förfäder med när Rådhuset byggdes och en annan stäktgren drev länge guldsmedsbutik på Storgatan. Presidenten beskriver själv de jämtländska rötterna som djupt förankrade och har ett sommarresidens (i form av ett härbre) vid Storsjöns strand.

President Röse håller sitt första presidenttal vid midnatt lördag den 30 juli under Storsjöyran i Östersund. I ett första uttalande skriver hon:

”Det är med enorm vördnad jag tar emot denna fantastiska förfrågan.

Mitt jämtländska blod bubblar av stolthet.

Jag kommer inte att försöka fylla ut Ewerts hatt för det gjorde han så bra själv.

Men elden har jag med mig. Och kampen. Jag vill ta republiken i handen och med kärlek och humor bära denna  fackla rakt in framtiden. 

Leve skratt och nyfikenhet!

Leve mod, fyrverkeri och civilkurage!

Leve folket.

Leve Republiken!”

 

Foto:  Jacob Felländer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev