Storsjöyran är en viktig samlingspunkt för jämtar, hemvändare och tillresta. Med det kommer ett ansvar för både miljö och människor.
HÅLLBARHET
Storsjöyran har ett mångårigt hållbarhetsarbete som vi kontinuerligt förfinar. I det ingår en aktiv ambition att begränsa festivalens klimatavtryck men vi lägger också stor vikt på de positiva effekter vi menar att festivalen har avseende social hållbarhet.
Miljö
Storsjöyran har sitt hjärta i Jämtland, bland milsvida vidder av fjäll och skog. Ett högt miljömedvetande och respekt för naturen är därför en naturlig hörnsten som kännetecknar hela festivalorganisationen. Yran strävar aktivt efter att kontinuerligt hitta nya sätt att minska festivalens klimatavtryck och att genom olika projekt använda festivalområdet för att väcka även våra besökares engagemang i miljöfrågor. Vi är en av initiativtagarna till satsningen Greentopia där livemusikbranschen, idrottsrörelsen och en rad svenska städer tillsammans arbetar för att minska de klimatavtryck som evenemang för med sig.
Yran har i många år prioriterat klimat- och miljöarbete gällande avfallshantering, transporter, toaletter, vatten och avlopp. Detta gör vi bland annat genom att ställa tydligt specificerade krav på underleverantörer att använda miljövänliga produkter. Därtill väljer vi i största möjliga mån regionala leverantörer av till exempel utrustning och teknik, på så vis undviker vi långa transporter och minskar festivalens miljöpåverkan.
Yran uppmuntrar användning av klimatsmart teknik och bränsle och strävar aktivt efter att stödja samarbetspartners som har ett framstående miljöarbete. Bland andra har vi ett mångårigt samarbete med Lundstams Åkeri och Återvinning som samlar in och tar hand om allt återvinningsmaterial på festivalområdet. Tack vare Lundstams har Yran sedan länge ett välutvecklat system rörande avfallshantering. En annan viktig partner i miljöarbetet är vår energileverantör Jämtkraft som lyser upp våra scener med el från 100% förnybara energikällor.
Social hållbarhet
På Storsjöyran är jämställdhet en prioriterad fråga både på och bakom scenerna vilket genomsyrar hela festivalens organisation, från artistutbud till val av samarbetspartners. För oss är det också av vikt att jämtländska uttryck får plats på festivalen eftersom det innebär att ta ett socialt ansvar för platsen och dess kulturella särprägel. Men vi vill även på andra sätt bidra till social hållbarhet i vår region. Festivalen vore inte möjlig utan de idrottsföreningar som drar in pengar till sina klubbkassor genom att arbeta under Yran. Vi är stolta över att Yran på detta sätt ger ringar på vattnet i det lokala föreningslivet.
Storsjöyran vill lämna ett positivt samhällsavtryck även efter avslutat evenemang och tror att kultur har en sådan påverkan. De flesta programpunkter under Yranveckan är därför kostnadsfria och tillgängliga för alla.
Trygghet och säkerhet på festivalområdet
Det ska vara roligt att gå på festival – för alla! Vi tror på den positiva kraften i mötet mellan människor och bejakar en publikkultur präglad av värme och hänsyn. Det är därför av stor vikt att besökare, personal och artister känner sig välkomna och trygga på Yran.
Storsjöyran bedriver ett aktivt säkerhetsarbete avseende hela festivalen, både vid scener och i andra miljöer runt området. Vi har i många år haft ett nära samarbete med myndigheter och organisationer i syfte att tillsammans skapa en trygg festival. Dessa insatser förfinar vi år för år. Riskanalys och planering sker i en säkerhetsgrupp bestående av polis, räddningstjänst, socialtjänst, kommun, region och ordningsvakter. En viktig hörnsten i Yrans säkerhetsarbete är även Röda Korsets Första Hjälpengrupp, nattvandrare och representanter från fritidsgårdarna i Östersund samt Kyrkorna på Yran (Östersunds Kristna samarbetsråd).
Fokusområden
Tillsammans med polisen har vi ringat in två fokusområden för vårt brottsförebyggande arbete: vapenbrott (inkl. attentatsrisk) och sexualbrott. Handfasta åtgärder kan t.ex vara att sätta in extra belysningspunkter på mörka platser eller staketera buskage. För att undvika att vapen eller andra farliga föremål kommer in på festivalområdet sker visitation vid samtliga insläpp. Därtill finns civilklädda vakter och poliser i publiken.
Trängsel
Yrans scenpersonal är experter på att övervaka publiktryck. Precis som vid andra stora festivaler använder vi specialtillverkade skyddsstaket för stora folkansamlingar och utsiktsplatser vid scenerna som ger möjlighet till överblick. Personalen är utbildad i grundläggande sjukvård och arbetar för att förebygga olyckor vid scenerna genom att lyfta över folk innan en situation blir kritisk. Skulle trängsel trots det uppstå på ett sätt som bedöms som fara för publikens säkerhet har vi rutiner för att snabbt kunna avbryta en konsert.
Om du behöver hjälp
Alla ordningsvakter och övrig personal finns på området för din skull. Tveka inte att vända dig till dem om du behöver hjälp. I anslutning till scenen på Stortorget och i Badhusparken finns separata sjukvårdstält med utbildad sjukvårdspersonal. Röda Korsets Första Hjälpen-grupp finns också på området. Du kan även vända dig till festivalens informationstält, som finns på Storgatan vid Storsjöteatern