Meny
Menyval

Presidenttalet

Vid midnatt på Storsjöyrans lördag håller Jämtlands president Ewert Ljusberg varje år sitt traditionsenliga tal till folket. Detta är en av Yrans stora höjdpunkter, då den övriga festivalen tystnar och jämtar, härjedalingar, ravundingar, hemvändare och turister samlas på torget med republikflaggor i händerna.

Presidenttalet är präglat av frihet, humanism och solidaritet. I talen förekommer också ofta tydliga markeringar mot främlingsfientlighet, förtryck och krig. Presidentens tal till folket avslutas enligt tradition med att denne tillsammans med publiken gemensamt sjunger Jämtlandssången, republikens nationalsång.

 

Presidenttalet 2019:

“Ljuva Jamtar!
Härliga Härjedalingar!
Rara Ravundingar!
Sagolika Samer!
Trevliga Trönder!
Medmänniskor och motmänniskor!
 
30 år!
Tiden går fort när man har roligt. Jag minns det som igår, när jag skulle göra min första entré, från balkongen där borta. Människorna på torget anade nog vem som skulle komma, för de ropade i kör:
A-L-L-A-N E-D-W-A-L-L!
Och så kom jag…
 
30 år är en väldigt lång tid för en president. Mark Twain sa en gång att politiker och blöjor bör bytas ofta. Och av samma anledning. Men låt mig då klargöra en sak. Jag är inte politiker. Jag är inte här för maktens skull. Jag är här för att jag älskar Republiken, för att jag älskar er och denna galna natt.
 
Om ni någon gång kan beslå mig med att på minsta sätt hungra efter makt så är det er förbannade plikt att genast sparka mig! Men ni kan väl se till att jag får en fallskärm åtminstone, så att jag landar lite mjukt i flötgröten.
Året som gått har, precis som vanligt, varit ovanligt framgångsrikt för Republiken:
 
– Republikens ekonomi är starkare än någonsin, eftersom min riksbank lämnat guldmyntfoten och istället knutit den jamska marken till aktuellt dagsvärde på ÖFK:s ölbarack!
 
– Vi ombildade vår regering på världsrekordtid genom att låta alla ministrar sitta kvar. Varför ändra ett vinnande lag? Den tappre talmannen i Stockholm serverade kakor i 131 dagar för att få till en ny regering, så honom har vi värvat som general för kruskalaset i Böle.
 
-I vintras genomförde Republiken två fantastiska världsmästerskap, även om min gamla knäskada hindrade oss från att ta guld i störtlopp. Efteråt har vi blivit ombedda att ta över Safarirallyt, Wimbledon och New York Marathon, men bestämt oss för att tacka nej.
Vi har ju bilbingon i Häggenås att tänka på!
 
– Republikens förhållande till grannarna är gott, även om Jätten Jorm var tvungen att ruska lite på sig härom kvällen för att jordbäva sundsvallarna så att de håller sig lugna och fina.
 
– Naturligtvis har Republiken skaffat en egen kryptovaluta. Vi kallar den kryptonit. Vår globala streamingtjänst Jamtflix innebär att vi återuppväcker Radio Börtnan som kommer kunna avnjutas från Kap Horn till Vladivostok. Vi förenar världen och knyter människorna samman!
 
På försommaren nåddes vi av omskakande nyheter. I Danderyd tvingas de chockhöja sin skatt från Sveriges lägsta till den tredje lägsta. Konsekvenserna blir rent rysliga! De arma Danderydsborna kommer inte ha råd med löjrom på kärnmjölkslimpan och arbetslösheten kommer att stiga drastiskt bland bygdens analblekare och tennistränare.
 
Men Republiken tar sitt ansvar. I vinter låter vi timmerbilar rulla ner för att värma soppköken för direktör Dittling och hans kompisar i deras särskilt utsatta no go zone.
 
Vi visar omtanke!
 
Vi tänker även på Sveriges Olympiska Kommitté. Därför kommer vi att utlokalisera kommunala snötippen i Östersund till den där grusgropen utanför Stockholm, så att de lyckas bättre med sin nästa OS-ansökan!
 
Vi skänker såklart även en tanke till politikerna i Östersund som har problem med att bygga hus här nere på Storsjö strand. Permanenta Krogstråket året runt så kommer ni att ha folket med er – det lovar jag!
 
I Republiken fortsätter vi att ladda Sverige med energi. Bara lilla Ragunda står för 10 procent av all vattenburen el i landet och det utan att ta ett enda öre betalt! Se det som en ren kärlekshandling till alla eldrivna sparkcyklister, råsaftsbarer, bikram-yogastudios och robotgräsklippare med eget garage. Vi vill nämligen att Hela Sverige Ska Leva!
 
Man ska vara generös med omtanke. Låt oss strö värme och tolerans omkring oss som konfetti i ett aldrig avstannande karnevalståg. Tänk på älgen till exempel. Den kan komma att rödlistas. Sist de räknades fanns det bara 355 000 exemplar. Det är för övrigt lika många som landets folkpartister. Om du upptäcker ett exemplar av den snälla och sällsynta arten på någon välgörenhetsbasar dit hen kommit för att byta in sina gamla bandyrör för att barnen i Kalahariöknen ska få en drägligare tillvaro, då måste du lova att visa kärlek och omtanke!
 
Nu ska ni få en sann historia från mitt älskade Hede. En god vän till mig var där och besökte badhuset. När han hade börjat hänga av sig kläderna frågade han andra besökare var han kunde låsa in sina värdesaker. “Varför då?” svarade de.
”Ja tänk om nån tar dom”
”Vaffôr skull dôm dâ, de ä ju itt deres?”
Så vill jag ha det.
 
Hede, Hede, Hederliga Hede!
 
I 30 år har vi i Republiken stått här som en försvarsarmé mot det inskränkta och för människokärlek och humanism. Men nu räcker det inte längre. Humanismen sätter människan i centrum och vi är bara en av alla arter. Nu gäller det planeten.
 
Till och med i Israel och Palestina enas ungdomar för miljön under parollen ”Detta är viktigare än allt annat”! För oss kan pimpelfiske, isvägar och spårsnö snart vara ett minne, bara för att vi prompt ville ha kulörta sugrör i engångsmuggen, monster-SUV:ar och kläder som var maskin-slitna innan man tog på sig dem.
 
Det går inte prata om miljön utan att nämna Greta Thunberg. Det tänker jag också göra.
Härförleden blev hon inbjuden till en internationell kändiskonferens i Stockholm. ”Alla var där” som det brukar heta. Obama, Cardi B, Blondin-Bella, Brunett-Ulla… och allt vad de heter. Och Greta höll tal. Hon hade kunnat berömma de briljanta skådespelarna, popstjärnorna och bloggdrottningarna som samlats. Men istället sa hon högt. ’Det är inte världens miljarder fattiga och deras konsumtion som är problemet. Det är NI! DET ÄR ER överkonsumtion!’
Hon valde den smala vägen. Med risk för att bli impopulär! Mer sånt. Våga vara obekväm. Våga vara en sten i skon på makten. Precis som modiga Pussy Riot som besöker oss ikväll är för den lille despoten i Kreml.
 
Ska vi vara miljösamvete i Republiken måste vi vara självkritiska! Vi kan inte skjuta över ansvaret för miljön på kineserna bara för att de är många fler. Vi måste fråga oss om vi verkligen behöver storskotern, mellanskotern och lilla skotern Bruse! Som president har det väl hänt att jag sett mellan fingrarna när det gäller jakt för husbehov inom republikens gränser. Men när det gäller statusjakt kommer jag att införa hårda begränsningar framöver!
 
Alla måste städa sin egen skit. Det du och jag kan göra här och nu är det som spelar roll.
 
Nu tänker ni – ska nu då Republiken bli en ångestfylld jämmerdal där vi sätter avgasrenare på kossorna och säger att det bara finns ett sätt att leva. Nej, nej! I Republiken finns det en Mellanfil! Den går mitt emellan klimatförnekelsen och flygskammen. I min Republik finns rätten att välja sin egen väg så länge du inte skadar någon annan.
 
För livet är gott, livet är nu och livet är här. Känn det och lev det. Låt det spritta i dig. Titta upp från smartfånerna och sluglurarna och tänk på känslan när du hör den första göken hoa försynt om våren… eller håller ett spädbarns mjuka hand i din… eller hör en bil fara förbi och ur stereon strömmar en låt du inte hört på åratal!
 
Då drabbas vi av lust! Av okynne! Vi blir mångalna!
 
Vi får inspiration till en dikt eller en sång! Vi klättrar ut genom fönstret och skuttar ut över ängarna! Vi blir skogstokiga! Vi får en Lidnersk knäpp! Vi joddlar och spelar på läpparna och skrattar olyckan rakt i ansiktet! Vi vägrar att nicka allvarligt!
 
Kort sagt – vi bär oss åt!
 
30 år. När allt kommer omkring är det ingenting. Nu siktar vi vidare, högre och högre!
 
Tillsammans kan vi få myrarna att blomma och Åreskutan att segla!
 
Framtiden är inte svår. Framtiden är vår.
 
Leve Jamtland!
 
Länge Leve Republiken!”

Ett urval filmer: