The Wannadies, Johan Airijoki och Love Rönnlund till Yran

Tre nya namn är klara för Storsjöyran. Både de älskade indieikonerna The Wannadies och den fullkomligt unika estradören Love Rönnlund gästar festivalen. Och så bjuder Johan Airijoki in till saxparty!

The Wannadies
The Wannadies slog igenom på 90-talet som ett av de främsta namnen i den svenska indievågen. Med låtar som ”My Hometown”, ”You and Me Song”, ”Shorty” och ”Hit” nådde bandet långt utanför hemlandets gränser och åtnjöt bland annat stor framgång i Storbritannien och Japan. ”You and Me Song” har förekommit på såväl soundtracket till Baz Luhrmanns film Romeo + Juliet och hembygdshymnen ”My Hometown” har tolkats av så väl Annika Norlin som barnstjärnan Oscar Stembridge.

2022 återförenades The Wannadies för en rad bejublade konserter och hösten 2023 medverkade bandets frontman Pär Wiksten i Tv4s Så mycket bättre. I år fyller deras klassiska album ”Be a Girl”, som bland annat innehåller ”You and Me Song”, 30 år.

I sommar kommer The Wannadies möta publiken igen. För det är det det handlar om, att möta publiken, mer än att återförenas. Ett band som The Wannadies går nämligen inte att splittra hur som helst då de är lika mycket en familj som ett band. De senaste 20 åren har de mest varit det förstnämnda. Nu är det också ett band igen.

 

Johan Airijoki
Det har alltid funnits musik som snabbt susar upp på topplistorna och lika snabbt ramlar ner. Mer så än någonsin i en värld där lyssnandet allt mer hänger ihop med ett roligt klipp i sociala medier. Inget fel med det, nödvändigtvis. Men sedan finns också Gällivaresonen Johan Airijoki och hans sånger som sedan debuten med Vissa saker måste brännas 2015 har metodiskt byggt ett lojalt följe som stadigt växer. Människor som tagit till sig hans låtar på djupet. Som sakta spridit ordet om den inneboende kraften och skönheten i sånger som ”Allting kommer att bli bra”, ”Tomtebloss” och ”Lyssna på Bruce”.

Tillsammans med bandet Malmfältens Rockklubb har Johan Airijoki skapat sig ett rykte som en liveakt utöver det vanliga. Spelning för spelningar har publiken växt. Senast Johan Airijoki gästade Yran som soloartist var 2019 då kön ringlade sig lång till Ångaren Östersund. I år får fler chansen att uppleva en liveakt som är lika svängigt och suggestivt som personligt och varmt.

 

Love Rönnlund
Love Rönnlund är 26 år och kommer från Stockholm. Han har den senaste tiden gjort sig ett namn på stadens scener. Tillsammans med sitt band har han skapat sig ett rykte som liveupplevelse och en hängiven fanbas växer stadigt från spelning till spelning. Love är en estradör med en självklart sätt att ta sig an en scen som borde vittna om en betydligt längre erfarenhet än vad hans unga ålder borde göra möjlig. Det musikaliska uttrycket sträcker sig från ömma visor till rått 70-talsriffande. Texterna spänner över allmänmänskliga reflektioner i Olle Adolphsons eller Beppe Wolgers anda över till politiskt laddad socialrealism i traditionen från Cornelis Vreeswijk till David Ritschard. Att inte låta som någon annan i sin generation och samtidigt höra till de som bäst skildrar sin samtid är en minst sagt ovanlig kombination. Han är kort sagt en lika originell som begåvad artist. Om inte Love Rönnlund fanns skulle någon bli tvungen att uppfinna honom. Men som tur är finns han!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev